10 sätt att minimera riskera att plasten hamnar i våra hav

Fiskenät, fiskeredskap, flaskor, förpackningar, och plastpåsar är några av alla de saker som dagligen hamnar i våra hav. Varje år bidrar plasten till skada för mängder av de djur som befinner sig i och vid haven. Här är 10 tips på vad vi kan göra för att minska andelen plast i våra hav. 

1. Återvinn mer än bara PET-flaskor 

Många av oss är bra på att panta PET-flaskor men missar att återvinna andra typer av plastförpackningar. Ett tips är att redan hemma ha olika avdelningar för hård samt mjukplast för att underlätta sorteringen. Tänk på att många av förpackningarna behöver separeras då locken/korkarna ofta är gjorda av en plasttyp och själva förpackningen av en annan. 

2. Skippa engångsartiklarna! 

Engångsartiklar är kanske inte den största boven i konsumtion av plastprodukter – men kanske den mest onödiga. Plastmuggar, plastbestick, plasttallrikar är ett fåtal av de artiklar som köps in i mängder och slängs efter endast en användning. Dessa är även de plastprodukter som är bland de mest vanliga att hittas i eller vid havet.  

3.  Handla produkter tillverkade av återvunnen plast från havet – och panta dem!

Istället för att köpa produkter tillverkade av ny plast kan man spara på miljön genom att välja produkter av återvunnet material.

Ni kanske har hört talas om Rewyld? Vad vi har hört så tillverkar företaget produkter av 100 % återvunnen havsplast och där en procentandel av varje såld produkt går tillbaka till utrotningshotade djur och naturområde. 

P.S – Dina gamla produkter från Rewyld går även att panta. 

4.  Gymma miljösmart! – Investera in en återanvändbar vattenflaska 

A och O när man gymmar är att ha en flaska som tål många långa och svettiga träningspass och som håller över tid. Ett tips är därför att införskaffa sig en slitstark vattenflaska. Enligt oss är det även en självklarhet att den ska vara tillverkad av något återvunnet material. Spana in OneGreenBottle för snygga flaskor som dessutom är miljövänliga.

https://www.onegreenbottle.com/

5. Investera i en återanvändningsbar take away mugg 

Älskar du precis som oss att köpa med dig en kaffe eller te på stan? I så fall har vi ett grymt tips om att införskaffa sig en återanvändningsbar take away mugg! Vad många inte vet så innehåller de flesta take away muggarna plast även om att de ser ut att endast vara tillverkade av exempelvis papp. Många av de större kedjorna erbjuder ofta möjligheten att köpa med sig en take away mugg på plats. 

6. Ta med egen matlåda när du köper lunch ute! (nya trenden?)

Vi är många som då och då unnar oss en lunch ute. Ofta är lunchens förpackningar tillverkade av plast och är avsedda för att endast använda sig av en gång. Ett tips är att istället köpa en återanvändningsbar matlåda och ta med dig ut till restaurangerna. På så sätt sparar vi både på användningen av onödig plast samtidigt som vi minimerar risken att förpackningarna hamnar i våra hav! Kika gärna in https://www.replateuf.com/ som erbjuder en grym lösning för detta. 

8.  Byt tampar på båten. 

Om du har en båt så har din båt sannerligen även tampar. Visste du att även tampar har en livslängd? Var uppmärksam på när de börjar bli slitna då det efter en tid ofta börjar lossna mikroplast vilket kan skada djuren i våra hav. Byt därför ut och återvinn innan de blir för utslitna. Tänk även på att det idag finns mer miljövänliga alternativ, till exempel tampar tillverkade av hampa eller bomull! 

8. Köp färre men större förpackningar när du handlar, det är win-win 

Att köpa en miniyoghurt, produkter i resestorlek eller små förpackningar med exempelvis nötter eller frön kan kännas smidigt, men är ofta ett sämre val för miljön. Ett tips är att istället tänka ut i förväg vad man ändå kommer att använda över tid, och istället köpa större förpackningar av den varan.

9. Sätt press på företagen 

Även om det finns mycket som vi som enskilda individer kan göra för att bli mer miljövänliga så spelar företagens vanor en stor roll. Kan du namnge ett eller flera företag som borde agera för att bli mer miljömedvetna? Isåfall tycker vi att det är en alldeles utmärkt idé att ta kontakt med de företagen. Kanske har just du ett bra tips? Varför inte skicka ett mail eller göra något som verkligen får dem att agera? Gå till en miljövänlig konkurrent. 

10. Agera när du ser folk som skräpar ner! (excuse me?) 

Även om man inte tror att det finns personer som fortfarande skräpar ner. Så.finns.det.fortfarande.det. 

Säg till! Säg ifrån! Hello, it’s our future we are talking about? Pick that plastic bottle up! 

WRITTEN BY admin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SHOP NOW

sv_SESwedish
KUNDKORG
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla