Problemet med mikroplast i våra hav

Vad är mikroplast?

Alla pratar om hur farligt det är med mikroplast, men vad är det egentligen?

På papper är mikroplast ett samlingsnamn för plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter, dock oftast mindre än 1 millimeter. Mikroplast i havsmiljön kan till exempel vara fragment av större bitar av skräp.

Var finner vi mikroplast och vad är dess skada? 

Vi finner mikroplast i alla världens hav. Det går ännu inte att säga hur skadligt mikroplast är för oss människor eller för havets djur. Däremot visar ett växande antal studier att mikroplast bland annat kan orsaka försämrad fortplantning och överlevnad. 

Det är ett relativt nytt forskningsområde om vilka källorna till mikroplast är och vilka effekter det har på havets organismer, samt hur mycket mikroplast haven innehåller. Kunskapen till detta är ännu inte fullständig. 

Snart mer plast än fisk i våra hav

Forskningsrapporter visar att varje minut töms det lika mycket plast i våra hav som motsvarar en hel last från en lastbil. Om denna nedskräpning fortsätter i samma takt kommer det finnas mer plast än fisk i haven redan vid år 2050. Plasten skadar djur i haven såväl som den skadas oss människor, framförallt när den blir nedbruten till mikroplast. I haven utanför Sverige finns det stora mängder plastpartiklar som kan innehålla miljögifter. En rapport visar att 83% av världens dricksvatten är förorenat med mikroplast. Utöver dricksvattnet får vi människor i oss mikroplast genom att äta fisk som ätit mikroplast i tron om att det varit plankton. 

Läs mer om mikroplast hos naturvårdsverket och hos naturskyddsföreningen.

WRITTEN BY admin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SHOP NOW

sv_SESwedish
KUNDKORG
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla